Ahad, 6 Ogos 2017 | 4:01pm

'Kita dekati rakyat sebelum, ketika dan selepas pilihan raya'

SENARIO geopolitik semasa tanah air membuka dimensi baharu persediaan Barisan Nasional (BN) berdepan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Di Pusat mahupun negeri, semuanya ligat mencatur gerak kerja bagi memastikan kemenangan.

Wartawan BH Ahad, AHMAD ZAINI KAMARUZZAMAN, JALAL ALI ABDUL RAHIM dan SHAARANI ISMAIL menemu bual Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, mengenai kesiapsiagaan mendepani cabaran pilihan raya.

S: Demam PRU14 hangat diperkatakan. Perak pernah ditadbir pembangkang dan pada PRU13, kerajaan BN menang agak tipis. Sejauh mana keyakinan Datuk Seri dan bacaan terhadap rentak pengundi kali ini?

J: Kita ada pendekatan dilakukan untuk membuat penilaian tahap sokongan rakyat dari semasa ke semasa. Kita melihat dari segi ruang yang boleh kita perbaiki. Kesimpulannya, sama ada kita mempunyai keyakinan yang lebih atau tidak, saya mahu simpulkan bahawa Insya-Allah kita bekerja dalam suasana yang penuh taktikal dan bersungguh-sungguh untuk memastikan pada pilihan raya akan datang kita akan memberikan kemenangan yang lebih daripada apa yang kita ada pada hari ini. Saya tidak mahu mendahului Tuhan, itu tidak wajar kerana saya seorang Muslim. Apapun Insya-Allah kita akan bekerja memastikan bahawa pertama, kerajaan yang ada ini akan dikekalkan. Kedua, kita akan berusaha untuk menambahkan lagi bilangan kerusi berpandukan kepada hakikat perkembangan geopolitik semasa di negara kita dan juga berdasarkan gerak kerja yang kita buat selama ini.

S: Landskap politik hari ini semakin berubah ditambah kemunculan beberapa parti politik baharu seperti Parti Amanah Negara (PAN) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM). Jadi undi Melayu dilihat mungkin semakin berpecah?

J: Saya ada pandangan berbeza. Ini bukan perkara baharu dalam sejarah politik negara, kita ada pengalaman yang sama. Saya melihat apa yang berlaku ini tidak banyak perbezaan, malah ada mengatakan kali ini lebih sengit daripada pilihan raya umum lalu. Saya tidak menafikan apa yang berlaku sebelum ini (sokongan Melayu berpecah), tetapi apa yang ingin ditekankan, kita kena lihat dalam episod PRU13. Gelaran yang digunakan waktu itu adalah ibu kepada segala pilihan raya, dianggap sebagai tahap tertinggi sokongan rakyat yang mungkin diukur dari konteks kaum dan sebagainya, yang pergi ke BN dan pembangkang. Kita lihat ketika dua parti dominan Melayu berpecah dan berada di dua pertembungan iaitu PAS dan UMNO, satu pembangkang, satu kerajaan.

S: Apa yang mungkin berlaku selepas ini?

J: Saya tidak mahu menjangkakan apa yang akan berlaku pada tempoh empat atau lima bulan akan datang tetapi yang berlaku pada tahap ini adalah dua parti dominan ini tidak berada di satu pihak lagi (pakatan pembangkang), walaupun ada ura-ura mengatakan akan berlaku tsunami Melayu. Saya sering kali mengingatkan golongan seperti DAP ini sebab mereka barangkali tidak memahami atau sengaja tak mahu memahami hakikat kedudukan dua dominan ini. Sebab itu, pada pandangan saya kali ini dari satu segi mungkin ada bekas tokoh yang dulunya berada dalam BN sekarang berada di pihak sana (pembangkang) tetapi yang jadi permasalahannya pula adalah parti dominan ini (PAS) tidak berada di sana (pakatan pembangkang). Yang dominannya di sana hanya DAP, (manakala) PKR masih terlalu muda, itu pun bergantung harap kepada nasib dalam kalangan ahli atau parti gabungan mereka seperti PAS pada PRU lalu. PKR menang di kerusi kebanyakannya dokongan oleh DAP iaitu dokongan daripada kaum tertentu. PKR bergantung kawasan mana yang ada komposisi kaum yang hampir sama bilangan pengundi, tetapi dalam konteks keseluruhannya kita lihat agak sukar untuk menentukan kawasan yang ada kaum ini yang sama banyak boleh pergi kepada PKR. Apa yang saya mahu sebutkan di sini adalah DAP secara keseluruhannya sekarang ini begitu dominan di pihak sana. Walaupun DAP mengatakan bukan mereka yang mengetuai tetapi kita lihat dari segi keseluruhannya percaturan dan bilangan kerusi yang akan dibahagikan nanti. Saya fikir tetap juga memihak DAP kerana bilangan kerusi DAP sekarang dalam Parlimen dan secara perbandingan dengan parti lain, tidak silap saya DAP yang paling tinggi.

S: Adakah faktor Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh memberikan cabaran, menaikkan kemarahan pengundi BN kerana mereka adalah personaliti BN sebelum ini?

J: Kita tak menafikan dari segi faktor personaliti tetapi dari segi kajian, kalau kita lihat persona atau karisma yang ada pada setiap orang itu, sama ada ia benar-benar menjadi appeal (tarikan) kepada masyarakat massa atau pun tidak kerana politik ini akhirnya akan kembali kepada peti undi untuk mendapatkan sejumlah majoriti undi yang akan diberikan. Meskipun mereka ini mempunyai latar belakang, kisah kejayaan dan pernah memimpin tetapi kita kena ingat bahawa semua mereka itu bersandarkan kepada sebuah parti iaitu BN. Bermula dengan UMNO mereka diwakili parti dan mereka berada di situ kerana dokongan kepada parti yang ada waktu itu yang menjaga, menaikkan dan menjadikan mereka sebagai negarawan dan golongan yang dianggap pemimpin, jadi hari ini mereka berada di sebelah sana (pembangkang). Saya tidak tahu sama ada perspektif itu masih ada atau tidak khususnya dalam konteks suasana politik hari ini, namun akhirnya masyarakat akan bertanya ke mana sebenarnya? Apa yang hendak dibawa? Apakah krisis politik ini disebabkan oleh persoalan peribadi atau dendam kesumat? Atau untuk mewujudkan suatu sistem politik yang lebih baik untuk negara kita? Jadi ini sering kali dibahaskan, kalau ditanya pada generasi muda, barangkali mereka akan memberikan lontaran idea yang berbeza.

S: Pada PRU13, orang kata mustahil BN akan menang di Perak tetapi BN pimpinan Datuk Seri capai kemenangan, namun waktu itu ada 15 kerusi DUN dimenangi BN majoritinya bawah 2,000 undi, sedangkan di pihak pembangkang hanya enam kerusi. Jadi dengan ada perubahan dari segi politik dan pengundi baharu dan muda, adakah Datuk Seri jangka akan menerima lebih banyak undi?

J: Dalam konteks dulu, kita mengakui kita berada dalam suasana yang cukup sengit dari segi kedudukan kerana suasana politik yang berlaku pada waktu itu, kita perlu bersikap realistik. Kita tak menafikan dari segi persiapan ketika analisis yang dibuat di luar agak sukar untuk kerajaan Perak menang dan mengekalkan kerajaan tetapi ia memerlukan satu perancangan teliti. Pada pilihan raya ini sama seperti peperangan, tak boleh pergi ke medan perang semata-mata untuk peperangan atau menyerang musuh kita, tetapi perlu ada perancangan yang teliti, pergerakan taktikal yang baik untuk membaca keadaan, melihat potensi tempat tertentu dan kawasan strategik yang perlu kita kuasai. Jadi, lantaran itulah kita bersikap realistik dalam konteks negeri Perak.

S: Bagaimana pula dengan perubahan dari segi pengundi baharu dan pengundi muda?

J: Soal perubahan yang berlaku, kecenderungan pertambahan pengundi dalam kalangan generasi muda itu, kita jangan membuat satu kesimpulan seolah-olah mereka menyokong pembangkang, ...tidak. Saya adakan engagement (mendekati) generasi muda melalui Program TN50 (Transformasi Nasional 2050) ketika program permukiman, saya di seluruh Perak, yang terbaharu di UPSI (Universiti Pendidikan Sultan Idris) dihadiri 1,500 anak muda di sekitar Tanjung Malim, ada dialog dan debat yang cukup sihat, mereka bebas bertanya. Melalui ini, kita melihat tidaklah seperti gambaran diberikan sesetengah media sosial atau pandangan pembangkang yang mengatakan bahawa seluruh anak muda seolah-olah membenci kerajaan dan tidak suka kerajaan. Saya melihat bagaimana mereka memberikan pandangan dan kita ingin mendengar suara mereka. Jadi kalau ada yang mengatakan bahawa ada kecenderungan baru daripada pengundi (baharu dan muda) bahawa seolah-olah mereka tidak menyokong kerajaan, saya ingin menyanggah pandangan itu. Jadi, kita kena ingat satu lagi perspektif politik itu adalah pengurusan perasaan kerana kita membuat sesuatu keputusan bukan hanya pandangan, bukan juga hanya analisis tetapi juga perasaan. Ertinya, ada yang buat perbandingan juga mengatakan bahawa mereka dengan BN pun apa bezanya, ada yang mungkin mulai melontarkan itu... kita lihat dalam konteks yang lebih luas iaitu sebuah kerajaan yang lebih stabil, iaitu BN.

 

S: Adakah Datuk Seri yakin dengan kejayaan dicapai seperti pembangunan ekonomi, membawa masuk pelaburan langsung asing (FDI) dan mengatasi isu pengangguran dalam kalangan anak muda, mereka akan memberi sokongan kepada BN?

J: Dalam politik ini kita tak boleh membuat andaian keterlaluan. Saya menekankan aspek pengisian kita, apa yang kita berikan kepada rakyat. Saya percaya rakyat bukan golongan yang langsung tidak boleh memikirkan dan membezakan antara baik dan buruk yang dilakukan sepanjang lapan tahun (menjadi Menteri Besar). Saya tidak mahu mendabik dada apa yang kita buat, tetapi rakyat Perak tahu apa yang telah saya dan rakan dalam EXCO dan kerajaan negeri lakukan yang terbaik. Kita berada di lapangan bersama dengan rakyat bukan semata-mata kerana nak pilihan raya barulah kami tunjuk muka. Kita juga mendekati setiap sektor masyarakat berdasarkan proses dan pendekatan berterusan, bukan berkala. Sejak 2009 hingga kita PRU13 dan selepas kita membentuk kerajaan lagi kita teruskan, contohnya melalui Program Permukiman Menteri Besar... rakyat tahu bahawa kita sentiasa bersama mereka.

S: Bagaimana mahu meyakinkan generasi muda sedangkan wakil BN majoriti sudah berusia, lain pula di pihak pembangkang majoritinya muda. Kita juga tidak boleh nafikan dunia siber yang dekat dengan golongan muda dan inilah 'medan perang' sebenarnya?

J: Kita mesti melihat kepada realiti dan gambaran demografik komposisi yang ada dalam negara. Pada pilihan raya lalu, saya meletakkan anak muda, golongan berpelajaran tinggi dan ada kelulusan PhD (doktor falsafah) beberapa orang. Ada profesional, peguam, doktor dan sebagainya. Saya juga meletakkan golongan digelar penghulu iaitu orang biasa dengan kita kerana di bawah itu juga memerlukan golongan yang membicarakan soal masalah harian rakyat. Saya melihat permasalahan ini semua... pendekatan yang kita lihat dan mahukan supaya ada kombinasi yang baik tanpa menafikan anak muda.

S: Bagaimana tahap sokongan terhadap parti komponen seperti MIC dan MCA. Ada pandangan mengatakan mereka ini satu beban?

J: Saya tetap dan tidak boleh membuat andaian negatif tahap sokongan masyarakat Cina dan India kerana kita berada dalam satu komponen dan bertanding atas satu parti iaitu BN. Mahu tidak mahu kita membentuk ini begitu lama, lebih 60 tahun dan sebelum merdeka kita sudah mulakan tradisi ini. Kita tak boleh semata-mata mengatakan dalam fasa suasana 10 tahun kebelakangan ini menampakkan permasalahan yang serius dihadapi parti komponen kita seperti MCA, MIC dan GERAKAN, seolah-olah kita mahu membuat satu kesimpulan tidak relevannya mereka dalam konteks politik Malaysia. Politik ini sesuatu yang dinamik, ia bergerak dari satu tahap ke tahap lain, mungkin hari ini pendekatan yang dibawa MCA dan MIC itu dilihat kurang menyengat atau kurang mendapat tarikan masyarakat mereka, tetapi mungkin dalam tempoh dasawarsa yang akan datang ia akan memberikan satu tarikan baharu pula kepada masyarakat itu untuk melihat semula bahawa sebenarnya, inilah (BN) model politik yang sebaik-baik untuk sebuah negara bernama Malaysia, yang dibawa oleh MCA dan MIC sebagai contoh.

S: Trend sokongan masyarakat Cina terutama dilihat tidak begitu memihak kepada BN?

J: Dalam konteks sokongan masyarakat Cina, kita tak boleh terus menyatakan bahawa mereka langsung tidak menyokong, tetap ada sokongan dan peratusan setiap undi itu dikira, jadi kita tak boleh terus menafikan sama sekali undi Cina. Dalam konteks politik negara ditambah lagi dalam konteks kita (Perak), saya tak boleh menafikan sama sekali (undi kaum Cina penting). Dalam konteks Perak, saya sering kali menekankan kepada kalangan masyarakat Melayu, Cina dan India akan keperluan memahami realiti kita dalam konteks Perak. Tidak wajar semata-mata kita bermain dalam sentimen keterlaluan, contohnya Melayu mesti di sini, Cina pula mesti sokong DAP, yang akhirnya akan mewujudkan politik berteraskan kaum yang keterlaluan dan ini tidak baik untuk sebuah negeri Perak yang mempunyai komposisi 57 peratus Melayu, 38 peratus Cina dan 11 peratus India manakala selebihnya masyarakat Orang Asli, Siam dan lain-lain.

S: Bagaimana pula agihan kerusi pilihan raya kali ini?

J: Kekuatan BN adalah konsensusnya. Apabila kita duduk berbincang memikirkan kelangsungan parti, biasanya di antara pimpinan tertinggi itu mempunyai kelunakan mereka untuk membaca dan melihat kepada realiti. Saya ambil contoh PRU-13 di Perak, ketika kita sedang membuat penelitian yang benar-benar mendalam, saya dan rakan (pimpinan lain) membaca kemungkinan kerusi yang kita akan menang dan akan tewas. Dalam konteks itu, kita berasakan perlu membentuk kerajaan dengan mengembalikan dua kerusi utama ditandingi oleh MIC iaitu DUN Pasir Panjang dan Behrang untuk diwakili calon Melayu, bertanding atas nama BN, sedangkan kita tahu MIC hanya bertanding empat kerusi di Perak. Dalam waktu yang kritikal itu, kita ambil dua (kerusi) bukan kerana kita rampas tetapi itulah yang saya sebutkan di sini kelunakan dan kebijaksanaan keputusan kepemimpinan atasan berbincang secara konsensus dipengerusikan oleh Perdana Menteri dan waktu itu saya juga berada bersama dengan ketua pemimpin utama parti komponen utama BN ketika itu iaitu Presiden MIC, Datuk Seri G Palanivel; Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek ada dan Presiden GERAKAN, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon. Kami berbincang mengenai perkara itu dan membuat keputusan yang cukup kritikal, iaitu (UMNO) mengambil dua kerusi daripada MIC dan kemudian meminta satu kerusi daripada MCA untuk membolehkan MIC bertanding di tiga kerusi dan akhirnya dua kerusi itulah (Behrang dan Pasir Panjang) membantu kemenangan BN.

S: Adakah strategi dan formula sama akan digunakan pada PRU kali ini?

J: Paling penting adalah perbincangan, rundingan dan berkongsi maklum balas politik yang ada di kawasan berkenaan. Kita akan melihat. Saya tak mahu mengatakan apakah formula yang sama digunakan kerana paling penting adalah keterbukaan yang ada dalam kalangan kepemimpinan peringkat tertinggi, itulah yang memungkinkan (formula sama digunakan). Ia bukan soal kekal atau tidak (kerusi pada parti), paling penting adalah memastikan kita membentuk kerajaan. Prinsipnya kita melakukan persefahaman bersama. Tiada istilah kita perlukan kerusi ini, juga bukan soal diberi, bila kita buat keputusan itulah keputusannya, bukan soal kita pinjam sekejap tetapi oleh kerana kita perlukan kerusi berkenaan pada waktu itu, oleh kerana kita berasakan keperluan politik waktu itu untuk membolehkan kita bentuk kerajaan, maka kita ambil pendekatan ini.

Ikuti pandangan Dr Zambry mengenai isu 'warlord' dalam UMNO esok.

678 dibaca
MENTERI Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir. - Foto Effendy Rashid
Berita Harian X