Jumaat, 5 Ogos 2016 | 8:30am

Obama persoal komitmen Russia untuk keamanan di Syria


OBAMA tidak percaya Russia akan bekerjasama dengan Amerika Syarikat dalam aspek ketenteraan. - Foto Reuters

WASHINGTON: Presiden Barack Obama berkata beliau tidak percaya Russia akan bekerjasama dengan Amerika Syarikat dalam aspek ketenteraan bagi menamatkan atau mengekang perang saudara di Syria tetapi ia perlu diuji untuk cuba menamatkan konflik itu.

Pada sidang akhbar di Pentagon, Obama juga mengkritik Russia kerana berterusan menyokong serangan kerajaan Syria ke atas pembangkang dan mengepung kawasan penempatan seperti Aleppo.

Beliau berkata, tindakan Russia membangkitkan "persoalan amat serius" mengenai komitmen Moscow untuk memulihkan keadaan.

Pentadbiran beliau berhasrat meluaskan kerjasama ketenteraan dengan Russia di Syria termasuk perkongsian risikan, cadangan yang menyebabkan sebilangan pegawai pertahanan Amerika menyatakan kebimbangan mereka secara terbuka.

Mereka bimbang Russia mengambil kesempatan di atas perkongsian risikan untuk terus menyokong rejim Presiden Bashar al-Assad yang disifatkan Obama sudah hilang hak untuk memerintah.

Ditanya mengapa beliau percaya Presiden Vladimir Putin akan bekerjasama, Obama menjawab: "Saya tidak yakin kita boleh percayakan Russia dan Vladimir Putin, sebab itu kita perlu 'menguji' mereka."

Katanya, Russia perlu menunjukkan kesediaannya untuk berusaha mengurangkan keganasan dan menumpukan kepada usaha memerangi IS dan pelampau lain.

Obama menuduh Russia gagal mengambil langkah perlu untuk berbuat demikian dan berkata keadaan yang kian genting memerlukan Russia menunjukkan ia benar-benar serius sekarang. - AP

93 dibaca
Berita Harian X