Jumaat, 1 September 2017 | 12:28am
PENGUNJUNG menikmati juadah Mee Hailam D'Perak di Kampung Tengah, Parit. - Foto Balqis Jazimah Zahari

Mee Hailam D'Perak gamit pelancong ke Parit

NEKAD dan berani menyahut cabaran orang tua untuk membuka sebuah kedai menu dan resipi masakan Cina halal membawa hasil berbaloi buat Ikram Mohd Nordin, apabila Restoran Mee Hailam D'Perak yang diusahakannya di Parit, Perak, mampu meraih jualan kasar sebanyak RM15,000 hingga RM20,000 sebulan.

Ikram, 39, adalah antara individu yang menerima manfaat skim di bawah Usahawan Bimbingan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA).

Beliau menerima bantuan geran berjumlah RM20,000, yang memperuntukkan sebanyak lima mesin mi untuk menjalankan perniagaan.

Katanya, ketika keadaan ekonomi tidak stabil, beliau nekad pulang dari ibu negara ke negeri kelahiran dan terpaksa menganggur selama dua tahun sebelum cuba melakukan beberapa pekerjaan, termasuk membuka taman asuhan kanak-kanak (taska) dan pusat tuisyen.


IKRAM menunjukkan Mee Hailam D'Perak yang sedia dihidangkan kepada pelanggan. - Foto Balqis Jazimah Zahari

Pada tahun 2005, beliau berniaga secara sambilan menjual mi hailam di tapak pasar malam dan berdekatan Kolam Air Panas di Selayang, Selangor.

Ketika itu, Ikram hanya mampu menjual sebanyak 40 hingga 70 hidangan mi hailam sehari.

"Namun, saya bersyukur hasil bantuan yang disediakan khusus untuk anak RISDA, semuanya berubah.

"Bantuan mesin membolehkan saya menghasilkan lebih banyak mi dengan cara lebih mudah dan pendapatan juga bertambah dari semasa ke semasa," katanya ketika ditemui di restorannya di Kampung Tengah, di sini, baru-baru ini.

Pada peringkat awal pembukaan restoran empat tahun lalu, Ikram hanya dapat menjual sebanyak 150 hingga 200 hidangan sehari.


MEE Hailam D'Perak. - Foto Balqis Jazimah Zahari

Kini, jualan meningkat kepada 250 hingga 500 hidangan sehari pasda hari biasa dan lebih 500 hidangan pada hujung minggu.

Beliau yang berasal dari Kampung Sadang Tengah, di sini berkata, berkat kesabaran dan tidak mudah mengalah, restoran perusahaan keluarganya itu kini berjaya menggamit pengunjung tempatan dan luar, termasuk dari Kuala Lumpur, Kedah, Pulau Pinang, Johor, Sabah dan Sarawak.

"Kelebihan Mee Hailam D'Perak adalah kami menghasilkan bahan sendiri, kita membuat mi yang tidak menggunakan bahan kimia, mengisar sendiri cili serta membuat bahan yang lain, termasuk campuran sos sebagai bahan untuk masakan.

"Kami mahu memperkenalkan makanan Cina iaitu mi hailam yang enak kepada pelanggan dan mempelbagaikan juadah di sini. Saya yakin juadah ini mampu menjadi daya tarikan untuk menarik pelancong mengenali dan datang ke pekan kecil Parit ini," katanya.


TUKANG masak, Azizi Abdul Latif, 24, memasak Mee Hailam D'Perak. - Foto Balqis Jazimah Zahari

Ikram mengakui pelbagai cabaran ditempuh sepanjang menjalankan perniagaan. Tidak terkecuali dalam mencari proses, teknik dan resipi terbaik untuk adunan mi dan sajian.

"Saya telah mencuba pelbagai proses dan teknik masakan serta adunan mi, kadang-kadang resipi tidak menjadi dan mi menjadi keras.

"Saya mencuba membuat pelbagai kajian cara masakan, termasuk berjaya mempercepatkan masa memasak dari 40 minit bagi 20 hidangan kepada 20 minit dan memastikan rasanya menepati cita rasa pelanggan.

"Kami membangun melalui hasil komen pelanggan," katanya.

Satu hidangan mi hailam biasa berharga RM6, manakala mi hailam 'Special' atau istimewa berharga RM8 dan tambahan bayaran RM2.50 jika mahu menambah daging dan sayur (RM1).

Ikram berkata, beliau kini dalam perancangan untuk berpindah ke bangunan baharu berhadapan masjid di tengah-tengah pekan Parit dengan sasaran menjual 1,000 hidangan sehari.

INFO:


Mi hailam Mee Hailam D'Perak disediakan daripada bahan asli bagi memastikan kelainan dan keenakannya. - Foto Balqis Jazimah Zahari

  • Masa 20 minit diperuntukkan bagi menyediakan kira-kira 20 hidangan mi hailam..
  • Restoran dibuka bermula jam 3 petang hingga 11 malam.
  • Mempunyai seramai 13 pekerja.


IKRAM mengkaji pelbagai cara masakan, bagi menyediakan lebih banyak hidangan dalam satu-satu masa. - Foto Balqis Jazimah Zahari

Berita Harian X