;
Ahad, 10 September 2017 | 2:48pm
KETUA Menteri Sabah merangkap Pengerusi BN Sabah, Tan Sri Musa Aman. - Foto fail NSTP/Edmund Samunting

Setia asas kekuatan BN Sabah - Musa

KOTA KINABALU: Kesetiaan terhadap pemimpin serta konsep perkongsian kuasa dalam gabungan pelbagai parti komponen menjadi asas penting mengukuhkan kedudukan kerajaan Sabah diterajui Barisan Nasional (BN).

Ketua Menteri merangkap Pengerusi BN Sabah, Tan Sri Musa Aman, berkata rekod prestasi dan kemampuan BN untuk membawa lebih banyak pembangunan di negeri ini jelas membuktikan bagaimana gabungan parti terbabit menghargai kepercayaan dan keyakinan rakyat.

"BN Sabah mengulangi sokongan tidak berbelah bahagi kepada kepemimpinan Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak untuk memimpin dan meneruskan perjuangan parti demi memastikan kejayaan transformasi pembangunan negara dalam semua aspek.

"Selain itu, perpaduan dalam parti perlu terus diperkukuhkan kerana ia aspek penting untuk memastikan BN tetap kukuh dan stabil untuk terus berkhidmat kepada rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapannya yang dibacakan Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Teo Chee Kang pada majlis perasmian Konvensyen MIC Sabah Ke-19 di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Setiausaha Agung MIC, Datuk Sakthivel Alagappan dan Pengerusi MIC Sabah, Datuk V Jothi.


MENTERI Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Teo Chee Kang (tengah) bersalaman dengan Pengerusi MIC Sabah, Datuk V Jothi ketika hadir pada Majlis Perasmian Konvensyen MIC Negeri Sabah ke-19 di Kota Kinabalu. Turut hadir, Setiausaha Agung MIC, Datuk Datuk Sakthivel Alagappan (kanan). - Foto Malai Rosmah Tuah

Musa berkata, dalam konteks keluarga besar BN Sabah, walaupun ia menggabungkan pelbagai parti yang mempunyai latar belakang berbeza, BN tetap berkongsi objektif dan matlamat sama.

"Kepelbagaian pendekatan dalam melaksanakan tanggungjawab kepada ahli parti dan rakyat bukan penghalang untuk kita saling bekerjasama membangun dan memajukan lagi masyarakat dan negeri pada keseluruhannya," katanya.

Beliau berkata, Konvensyen MIC Sabah hari ini bertepatan pada masanya dalam usaha memperkasa dan memantapkan lagi perjuangan parti itu.

"Dengan tema 'Merancakkan Transformasi, Menunaikkan Aspirasi', ia selari dengan hasrat kerajaan untuk meningkatkan sistem penyampaian awam.

"Ia termasuk peranan semua parti politik dan pelaksanaan pelbagai dasar untuk kesejahteraan rakyat Sabah dan meningkatkan taraf hidup semua kaum," katanya.

Sabah mempunyai lebih 12,000 masyarakat berketurunan India.

269 dibaca
Berita Harian X
Teruskan ke laman Berita Harian »