Rabu, 14 March 2018 | 5:36pm
TAN Sri Annuar Musa (tengah) bersama Tan Sri Muhammad Muhammad Taib (kanan) dan Pengasas Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Anina Saadudin pada program Diskusi UMNO Online Anda Tanya Kita Jawab di Menara Dato Onn. - Foto Rosdan Wahid

'Tun M pembunuh politik bersiri' - Annuar Musa

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad disifatkan sebagai 'pembunuh politik bersiri' apabila ramai tokoh politik UMNO disingkirkan menerusi persepsi kebencian yang ditanam dalam kalangan ahli parti itu.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa, mendakwa pengerusi pakatan harapan itu bijak mencipta serta mewujudkan imej dan persepsi negatif dengan cerita rekaan terhadap mana-mana tokoh yang tidak sebulu dengannya.

Bagaimanapun, beliau berkata pendekatan sama terhadap Datuk Seri Najib tidak berkesan hingga memaksa Dr Mahathir yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) tidak mempunyai pilihan lain, selain bergabung dengan musuh politik.

"Dalam perjalanan politik negara, ramai 'syuhada' politik sepanjang mereka terbabit dengan Dr Mahathir sejak zaman Tunku Abdul Rahman, Tengku Razaleigh (Hamzah), (Datuk) Suhaimi Kamaruddin dan sebagainya.

"Setiap kali itu, ada benda direka untuk halalkan (tindakan Dr Mahathir) hingga berlaku proses menyingkirkan personaliti tertentu.

"Dr Mahathir seperti 'serial political assassination', bagi mereka yang tidak dikehendaki akan diwujudkan pelbagai cerita untuk menanam kebencian ahli dan rakyat. Kecuali Najib, Dr Mahathir gagal untuk menimbulkan kebencian kerana orang UMNO tidak ikut.

"Apabila orang UMNO tak ikut, maka terjadilah perkara paling aneh sekali, terpaksa bergabung dengan musuh politik, sebab tidak ada pilihan lain, nak juga terpaksa telan (berbaik) dengan (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim), telan DAP, tetapi masih lagi naratif sama mencuba untuk melakukan pembunuhan politik terhadap Najib," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menjadi moderator bicara santai 'Anda Tanya Kita Jawab', Diskusi UMNO-Online, di Menara Dato Onn, di sini, hari ini.

Diskusi itu turut menampilkan dua ahli panel iaitu bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib dan pengasas Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Anina Saadudin.

Mengulas lanjut, Annuar berkata beliau bersyukur ahli dan penyokong UMNO tidak lagi mempercayai tindakan Dr Mahathir yang cuba mewujudkan persepsi buruk terhadap pemimpin negara.

"Dulu, tindakan Dr Mahathir berlaku secara dalaman UMNO, kebanyakan tokoh politik berundur selepas orang UMNO menerima gagasan atau teori di bawah Dr Mahathir

"Namun orang UMNO mula tertanya-tanya apabila Dr Mahathir terus mengkritik kepemimpinan negara walaupun tidak lagi berada dalam kerajaan

"Dr Mahathir adalah 'Machiavelli politik', dia pastikan matlamat menghalalkan cara. Ini adalah sebahagian episod perebutan kuasa, bukan soal hendak menyelamatkan Malaysia atau UMNO," katanya.

Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh, berkata Dr Mahathir kini berdepan situasi baharu apabila perlu menyingkirkan pemimpin UMNO dari luar dengan bantuan musuh politiknya.

"Selama ini dia bunuh dari dalam rumah, sekarang dia berada di luar rumah, dia nak bakar rumah.

"Tetapi kita sudah belajar dari sejarah, hingga peringkat dia singkirkan Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi), kita masih boleh bertoleransi.

"Bila sampai sekarang ini dengan cara dia keluar rumah, bukan saja nak bunuh penghuni dalam rumah, malah dia nak bakar rumah, maka kita tolak dia sepenuhnya," katanya.

1385 dibaca
Berita Harian X