Ahad, 13 Ogos 2017 | 1:12pm

Kilang haram: SPRM panggil Guan Eng, Dr Norlela

GEORGETOWN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memanggil Ketua Menteri, Lim Guan Eng dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti, Dr Norlela Ariffin, bagi membantu siasatan berhubung operasi kilang haram di Sungai Lembu, Penanti.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki, berkata ia adalah prosedur biasa bagi merakam keterangan untuk melengkapkan siasatan selepas kedua-dua individu terbabit ada mengeluarkan beberapa kenyataan berhubung operasi kilang haram terbabit.

"Mereka (Guan Eng dan Dr Norlela) akan dipanggil secepat mungkin untuk menjalani proses ini. Bagaimanapun, ia bergantung kepada kesesuaian masa kerana SPRM juga sedang meneliti beberapa aspek lain dalam siasatan kes ini.


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng (kiri) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti, Dr Norlela Ariffin. - Foto NSTP/Danial Saad

"Setakat ini kita sudah rakam percakapan beberapa saksi dan menahan tiga suspek, termasuk seorang EXCO kerajaan negeri," katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Kelmarin, EXCO Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri, Phee Boon Poh dan dua beranak yang juga pengarah dan pengurus sebuah kilang ditahan SPRM bagi membantu siasatan kes berkenaan.

SPRM juga sudah menyita beberapa dokumen berkaitan.

Dalam pada itu, Azam berkata, pihaknya juga akan mendapatkan kerjasama beberapa agensi lain untuk melengkapkan siasatan kes berkenaan.

4266 dibaca
Berita Harian X